sobota, 1 października 2011

Zupa Tom Kha Kai



Iwona ambitnie zorganizowała kolejne kursy gotowania. Jasne, że się na nie zapisałam. Zwłaszcza, że moja córka zgłosiła chęć dowiedzenia się czegoś o kuchni od środka. Pojechała ze mną do "99", gdzie szef kuchni, Ernest, czekał na nas ze swymi doświadczeniami zdobytymi w Tajlandii. Jedną ze zdobyczy był przepis na tę zupę. Przyjemnie ostrą, rozgrzewającą...






"Zupa Tom Kha Kai"

-1/2l bulion drobiowy w proszku lub kostce
- mleko kokosowe - 0,75 l
- 0,3 l śmietanki kremowej
- 100g pasty Tom Yum /Kuchnie Swiata/
- trawa cytrynowa sztuk 4 ;)
- 1/2 kłącza świeżego imbiru drobno posiekanego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 5 łyżek cukru

Na gorącą oliwę w rondelku wrzucamy pastę curry, przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe, po chwili śmietankę. Dodajemy trawkę, imbir, gotujemy, dolewamy bulion. Dorzucamy pozostałe składniki. Doprawiamy do smaku i gotowe!

1 komentarz:

  1. chciałabym wziąc też udział w jakimś pysznym kursie gotowania.

    OdpowiedzUsuń