środa, 19 października 2011

Kartoflaczki z nadzieniem wg Oleksandry



Czy jest coś przyjemniejszego jak odkrycie po powrocie do domu, że w nieregularnym pakunku ze ścierki i talerzy kryje się ciepła i smaczne przekąska? Oleksandra na mój widok pokręciła tylko z niezadowoleniem głową i powiedziała "A gdzie wyście na cały dzień przepadli?"









"Kartoflaczki z nadzieniem"

Na ciasto:
- ugotowane ziemniaki wg uznania
- 1 jajo
- mąki ile wejdzie

Farsz z kapusty:
- 30 dag kiszonej kapusty
- mała cebula
- 100g boczku

Kapustę udusić w niewielkiej ilości wody z solą i pieprzem. Podsmażyć posiekany drobno boczek z takąż cebulką i dodać do garnka, dusić jeszcze chwilę.

Farsz z mięsa:
- 30dag mielonego mięsa
-ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Mięso podsmażyć na oliwie, dodać czosnek, przyprawy i koncentrat.


Formować w dłoniach niewielkie placuszki z ciasta, nakładać na nie niewielkie porcje farszu i zamykać jak pierogi. Obsmażać na oliwie na złoto z obu stron. Gotowe :)!
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego

Ziemniaki utrezć z jajkiem i dodać tyle mąki, żeby wyszło dość luźne, ale trzymające się ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz