poniedziałek, 31 października 2011

Pumpkin pie czyli ciasto dyniowe

Halloween... i dynie. I ciasto dyniowe. Przepisów tyle ile gatunków dyni. Nie lubię nadzienia dyniowego w ciastach. Ale to wyszło naprawdę smaczne.















"Placek z nadzieniem dyniowym"

Ciasto:

- 400g mąki
- 250g masła
- 7 łyżek zimnej wody
- 1 łyżka octu winnego

Nadzienie:

- ok. 2 szklanek rozgotowanej i zmiksowanej dynii
- 150g cukru
- 4 jaja
- szklanka kremówki
- przyprawy dla zapachu, jak cynamon czy goździki


Ciasto wyrobić np. mikserem i włożyć na godzinę do lodówki.

Dynię zmiksować z pozostałymi składnikami.

Wykładamy ciastem wysmarowaną tłuszczem blachę i wylewamy na nie nadzienie dyniowe. Pieczemy ok. 45 min na złocisty kolor. Pysznie smakuje z bitą śmietaną, ale to już naprawdę mnóstwo kalorii ;).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz