środa, 26 października 2011
Nalewka berberysowa
Nie wiem dlaczego Panowie się nieco krzywią, że mam tyle słodkich nalewek, a mało "prawdziwie męskich". Dobrze, to teraz nastał czas na prawdziwe wyzwania. owoce się powoli kończą, a na drzewach i krzewach wiszą kolorowe jagody, które doskonale nadają się na alkoholowe przetwory. A taki berberys doskonale oczyszcza i wzmacnia organizm ;)
"Nalewka na berberysie"
- 1kg berberysu
- 1/2kg cukru
- 1l wódki
- 1/2 l spirytusu
- ew. nieco miodu
- pół laski wanilii lub nieco korzenia imbiru
Owoce berberysu myjemy i suszymy. Jeżeli jeszcze nie było przymrozków, wkładamy na noc do lodówki. Następnie wkładamy je do słoja, zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem. Można dodać nieco miodu i do wyboru: laskę wanilii bądź nieco korzenia imbiru.
Stawiamy na miesiąc w ciepłym miejscu, najlepiej na słońcu. Będzie trudno o tej porze roku;) Zlewamy przez płótno do butelek, odstawiamy najdłużej jak się da. Nabiera smaku z upływem czasu...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O kurcze, ale przepis ! Spróbuję zrobić.
OdpowiedzUsuń