niedziela, 23 października 2011
Tarta serowa ze śliwkami
Połączenie delikatnej ricotty, mascarpone i śliwek.. Czy można wymyślić coś fajniejszego na jesienne popołudnie? Trudno przebić... Przynajmniej nie u mnie:)
"Serowa tarta ze śliwkami"
Ciasto:
- 1i2/3 szklanki mąki pszennej
- 6 dag cukru
- 2/3 kostki masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
- 1 jajo
- 2 łyżki kremówki
Zagniatamy razem, wkładamy do lodówki na godzinkę.
Nadzienie:
- 250g mascarpone
- 300g ricotty
- 160g cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 jaja
- 0,5 kg dużych śliwek bez pestek
Ciastem wykładamy formę do pieczenia i podpiekamy przez ok.20 min na 180 st C. W czasie, kiedy się studzi, szykujemy masę serową.
Ucieramy razem sery, cukier, miód. Dodajemy jaja i ew. 2 łyżki mąki pszennej. Przekładamy masę serową na upieczone ciasto, układamy na niej śliwki i pieczemy rzez kolejne 30 min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz