wtorek, 18 października 2011

Naleśniki śmietankowe



Kiedy rano wyjrzałam przez okno, trawa srebrzyła się cała zmrożona nocnym chłodem. I jak po takim widoku wyjmować na śniadanie produkty z zimnej lodówki? Jeżeli już, to chyba tylko jaja i śmietanę. Żeby usmażyć z nich słoneczne, ciepłe naleśniki...
Te akurat są słodkie i można je jeść same.








"Naleśniki śmietankowe"

- 3 jaja
- małe opakowanie kwaśnej śmietany, np. szefa kuchni 22%
- niecała szklanka mąki pszennej
- 3-4 łyżek cukru
- ew. owoce do dekoracji, najlepiej słodko kwaśne jak wiśnie czy powidła


Miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy śmietanę i mąkę. Osobno ubijamy białka i łączymy z masą. / W przypadku skrajnego lenistwa, jak u mnie, można ubić od razu całe jaja/. Wylewamy na rozgrzany olej nieco grubsze niż zawsze porcje i smażymy na złoto z obu stron. Są naprawdę bardzo smaczne :). Niestety.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz