poniedziałek, 18 lipca 2011

Spaghetti carbonara

Może to nie jest dobre danie na upały. Ale nawet latem, zwłaszcza po wyjściu z chłodnego morza, ma się ochotę na bardziej konkretny posiłek. Moi chłopcy mieli chęć na coś takiego wczoraj. A że przyjechał ze mną z Mazur pyszny boczek - zrobiłam!














"Spaghetti carbonara"

- 1 kg makaronu
- 3 ząbki czosnku
- 1l kremówki
- starty parmezan
- 30dag wedzonego boczku
- cebula
- białe wino

Boczek kroimy w kostkę, zesmażamy na chrupiąco. Dorzucamy posiekany czosnek i cebulę, podlewamy lampką białego wina. Dodajemy śmietanę, sypiemy dużo parmezanu do zagęszczenia. Solimy, pieprzymy, ja jeszcze lubię dodać gałkę muszkatołową.

1 komentarz:

  1. mój ulubiony makaron :) Dobrze ze masz w składnikach wino, podobno to ten składnik X :)

    OdpowiedzUsuń