niedziela, 31 lipca 2011

Fasolka ubogiej wdowy

Kocham robić zakupy na rynku w środku lata. Ta obfitość świeżych warzyw, kolorowych owoców... a wszystko za niewielkie pieniądze, więc można naprawdę poszaleć. Wczoraj zachwyciła mnie różnorodność pomidorów, których siatkę przytargałam do domu. Ale najbardziej ucieszył mnie pojemnik świeżo wyłuskanej fasoli... No, to może już nie było takie tanie, ale jakie smaczne można z niej dania przyrządzić!
Ja zapiekłam ją wg przepisu ubogiej wdowy. Dlaczego ubogiej? Pewnie dlatego, że zwłaszcza we Włoszech, skąd oryginalnie przepis pochodzi, składniki na nie na pewno nie kosztują majątku... A jest pyszne i pachnie nim w całym domu!






"Fasolka zapiekana z pomidorami i ziołami"

- wyłuskana fasola/np. 500g/
- mniej więcej tyle samo wagowo pomidorów co fasoli
- 2 duże ząbki czosnku posiekane
- garść psoiekanych ziół: bazylii, tymianku, oregano/
- 6 łyżek dobrej oliwy
- sól
- świeżo zmielony pieprz

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ale bez przesady. Odcedzamy. Mieszamy z pokrojonymi w kostkę i obranymi ze skórki pomidorami, ziołami, czosnkiem, oliwą i przyprawami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok. 40 min. Podajemy na gorąco.

1 komentarz: