piątek, 8 lipca 2011

Kruche babeczki z truskawkami


Czasami najsmaczniejsze przysmaki to te, które wcale nie są wymyślne, a jednak ich jedzenie sprawia niekłamaną przyjemność. Dla mnie takim symbolem prostego a jednak wyszukanego smaku są kruche babeczki wypełnione bitą śmietaną, najlepiej z truskawkami. Połączenie śmietany i owoców jest absolutnie doskonałym wynalazkiem... i jeszcze ta podstawa z kruchego ciasta...:)











"Kruche babeczki z truskawkami"

Na kruche ciasto:
- 300g mąki
- 200g tłuszczu
- 100g cukru
-1 jajo
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier i jajo, ew, lyżkę zimnej wody. Zarabiamy jak najszybciej i wkładamy do lodówki chociaż na pół godziny. Wałkujemy, wylepiamy ciastem foremki do kruchych babeczek i pieczemy przy 180st C, mniej więcej 15 min, ale trzeba sprawdzać.

Upieczone babeczki studzimy, napełniamy bitą śmietaną i truskawkami albo poziomkami. Prawdziwy delikates... niestety, trzeba zjeść go dość szybko...

3 komentarze:

  1. ja uwielbiam z budyniem.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardo apetyczne! Przyznam się, że nie posiadam form do babeczek, więc sama nie bardzo jak mam zrobić, ale z przyjemnością porwałabym jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mozna kupic papierowe.. sa nawet wygodniejsze:)

    OdpowiedzUsuń