poniedziałek, 3 stycznia 2011

Lassi z mango


Tak naprawdę walory mango można docenić w regionach, gdzie jest tak popularne jak u nas jabłka. Dojrzałe pachnie jaśminem i rozpada się w ustach, ledwo pozwalając zatrzymać uciekający sok. Szczęśliwie ostatnie czasy pozwalają nam dostać świeże owoce także w Polsce, czasami o naprawdę niezłej jakości. Najlepiej kupując mango po prostu je powąchać. Jeśli zapach nas powala - kupować ;). Najlepiej mango smakuje w Indiach i tam też się robi z niego lassi. Chociaż okazało się, że równie łatwo jest o ten napój w Singapurze. Moja córka, fanka tego napoju, przeżyła na nim praktycznie cały nasz tam pobyt :)))


"Lassi z mango"

- ok. 200g jogurtu dobrej jakości
- 0,5l świeżej wody
- kubek lodowych kostek
- 2 łyżeczki cukru
- 1-2 owoce mango, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę

Wszystko wrzucić do miksera. Czekać, aż napój będzie gładki i pienisty. Rozlać do wysokich szklanek. Przechodzi przez grubą słomkę :)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam mango lassi, ale jeszcze nigdy nie robilam go w domu - myślę, że najwyższy czas na to, ale przy obecnej pogodzie chyba nie odważyłabym się dodać do niego lodu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Można wypic z lodem przy ciepłym kaloryferze... Albo pod kołdrą ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie piłam takiego cudeńka. i podobnie jak Hania-Kasia obawiałabym się tego lodu ;) ale na lato idealne!

    OdpowiedzUsuń