Ale miało być o cieście :). Jest niezwykłe. Delikatne, pachnące i dobrze wilgotne. Nawet po kilku dniach nie straciło swoich zalet - a trudno było je pochłonąć na jedno posiedzenie;)
Trochę pracowite w wykonaniu. Ale czego się nie robi dla przyjaciół:)?
"Oszałamiające ciasto Renaty"
350g suszonych,posiekanych śliwek
250g rodzynek
125g suszonej żurawiny
175g miękkiego masła
175g ciemnego cukru muscovado
175ml miodu
125ml likieru kawowego
2 pomarańcze(sok + starta skórka)
1 łyżeczka przypraw korzennych
2 łyżki kakao
3 jaja
150g mąki
75g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250g rodzynek
125g suszonej żurawiny
175g miękkiego masła
175g ciemnego cukru muscovado
175ml miodu
125ml likieru kawowego
2 pomarańcze(sok + starta skórka)
1 łyżeczka przypraw korzennych
2 łyżki kakao
3 jaja
150g mąki
75g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1.Podgrzać piekarnik do 150 st.C
2.Do rondla wrzucić owoce,masło,cukier,miód,likier kawowy,sok
pomarańczowy i skórkę,przyprawę korzenną i kakao.Doprowadzić do wrzenia
i gotować jeszcze ok.10 min.na wolnym ogniu-mieszając.Odstawić na 30 min.
3.Po 30 min. dodać rozmącone jaja,mąkę,mielone migdały,proszek do
pieczenia i sodę.Wymieszać dobrze drewnianą łyżką.
4.Wlej ciasto do okrągłej (20cm) formy,wyłożonej pergaminem(nie tylko
spód,ale też 9 centymetrowym paskiem dookoła).Wstaw do piekarnika na 2
godziny.Ciasto w środku powinno się kleić,sprawiać wrażenie lekko
niedopieczonego.
zapowiada się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że jest oszałamiająco wilgotne :) Uwielbiam takie mokre ciasta, które mają w sobie pełno aromatu.
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda, podoba mi się ta wilgotność :)
OdpowiedzUsuńPrzy takim cieście dobrze jest zgromadzić przyjaciół...przy dobrym wypieku od razu rozmawia się lepiej!
OdpowiedzUsuńOszałamiająco czekoladowo, oszałamiająco pysznie!
OdpowiedzUsuńCisto pyszne,moze jak na moj gust troche za slodkie.Nastepnym razem slodycz bedzie z owocow,likieru i miodu nie dodajac cukru.
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis.