piątek, 28 stycznia 2011

Oszałamiające ciasto Renaty

Mało się mówi o przyjaźni. W dzisiejszych czasach zarabiamy pieniądze, gonimy za przyjemnościami. Dopiero w kryzysowych sytuacjach, kiedy przyjaciele stają w drzwiach z cudownym ciastem i butelką wina rozumiemy, że czegoś bardzo ważnego nie docenialiśmy.
Ale miało być o cieście :). Jest niezwykłe. Delikatne, pachnące i dobrze wilgotne. Nawet po kilku dniach nie straciło swoich zalet - a trudno było je pochłonąć na jedno posiedzenie;)
Trochę pracowite w wykonaniu. Ale czego się nie robi dla przyjaciół:)?







"Oszałamiające ciasto Renaty"

350g suszonych,posiekanych śliwek
250g rodzynek
125g suszonej żurawiny
175g miękkiego masła
175g ciemnego cukru muscovado
175ml miodu
125ml likieru kawowego
2 pomarańcze(sok + starta skórka)
1 łyżeczka przypraw korzennych
2 łyżki kakao
3 jaja
150g mąki
75g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej



1.Podgrzać piekarnik do 150 st.C
2.Do rondla wrzucić owoce,masło,cukier,miód,likier kawowy,sok
pomarańczowy i skórkę,przyprawę korzenną i kakao.Doprowadzić do wrzenia
i gotować jeszcze ok.10 min.na wolnym ogniu-mieszając.Odstawić na 30 min.
3.Po 30 min. dodać rozmącone jaja,mąkę,mielone migdały,proszek do
pieczenia i sodę.Wymieszać dobrze drewnianą łyżką.
4.Wlej ciasto do okrągłej (20cm) formy,wyłożonej pergaminem(nie tylko
spód,ale też 9 centymetrowym paskiem dookoła).Wstaw do piekarnika na 2
godziny.Ciasto w środku powinno się kleić,sprawiać wrażenie lekko
niedopieczonego.

6 komentarzy:

  1. Widzę, że jest oszałamiająco wilgotne :) Uwielbiam takie mokre ciasta, które mają w sobie pełno aromatu.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie wygląda, podoba mi się ta wilgotność :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przy takim cieście dobrze jest zgromadzić przyjaciół...przy dobrym wypieku od razu rozmawia się lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oszałamiająco czekoladowo, oszałamiająco pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cisto pyszne,moze jak na moj gust troche za slodkie.Nastepnym razem slodycz bedzie z owocow,likieru i miodu nie dodajac cukru.
    Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń