wtorek, 25 stycznia 2011

Krążki waniliowe

I znowu sypie śniegiem za oknem. Balkony zasypane, furtka nie chce się otworzyć. Nawet dla moich przyjaciół wpadających na herbatę. A na takie zimowe popołudnia świetnie pasują krążki waniliowe. Można je pogryzać przy leniwej rozmowie albo maczać w ciepłej kawie... Jedno mnie niepokoi: mój pies ma je w wyraźnej pogardzie ;)












"Krążki waniliowe"

- 25dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- buteleczka zapachu waniliowego
- 8 dag cukru
- 1 jajo
- 12,5 dag masła

Mąkę wsypać do miski. Dodać proszek, cukier, zapach i jajo. Masło posiekać nożem, dodać do mąki. Zagnieść szybko ciasto, schować do lodówki na kilka godzin. /Jeśli nie będzie się chciało skleić dodać łyżkę wody bądź śmietany/.
Wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Szkanką wykrajamy krążki, z których kieliszkiem możemy wykroić środki.
Na wyłożonej papierem blasze układamy ciastka i pieczemy je 8-10 min przy 180 st C.













4 komentarze:

  1. to dobrze, że ma je w pogardzie. nie patrzy się prosząco i nie trzeba mu dawać połowy porcji :)
    wyglądają bardzo ładnie, do herbaty czy kawki idealne

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lobię takie suche ciasteczka. Posmarowane nutellą są niesamowite.

    OdpowiedzUsuń
  3. chetnie bym sobie takie smakolyki pochrupala:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak prosta receptura i proste smaki do chrupania. Tutaj też sypie.. pozdrawiam z Krakowa..

    OdpowiedzUsuń