poniedziałek, 10 stycznia 2011

Makaron z curry i wieprzowiną


Jak czasem bardzo różnią się nasze wyobrażenia o świecie od rzeczywistości. Wystarczy wziąć z Singapuru taksówkę, żeby za dobrą godzinę znaleźć się w Malezji. Moja córka bardzo namawiała mnie na taką eskapadę. "Mamo, to blisko, formalności załatwia się na granicy. Zostawmy to miasto. Pójdziemy na małe ryneczki, kupimy lokalne produkty, herbatki...". Już, już chciałam się zgodzić, ale wpadłam na pomysł, żebyśmy najpierw "wyguglały" najbliższe miasto. Kiedy na ekranie wystrzeliły w niebo drapacze chmur upchane gęsto nad wodą, popatrzyłyśmy tylko na siebie. Lokalne ryneczki:)). I poszłyśmy na singapurski makaron.






"Makaron z curry i wieprzowiną"

-paczka suszonego ryżowego makaronu
- cebula
- 2 łyzeczki curry w proszku
- sól
- 1/2 kubka groszku z puszki
- 1/4 kubka wywaru z warzyw
- łyżka sosu sojowego
- 100g pokrojonej w paseczki upieczonej polędwiczki wieprzowej

Makaron zalać w misce gorącą wodą. Po 20 min odcedzić.
Cebulę pokroić na piórka. Rzucić na gorący olej na patelnię, dodać curry , sól i makaron. Następnie wlać wywar warzywny, sos sojowy, wsypać groszek. Wymieszać. Przykryć, dusić chwilę, dodać wieprzowinę.

Zamiast wywaru warzywnego można użyć mleczka kokosowego. Będzie wtedy bardziej "tajlandzko" ;).

3 komentarze:

  1. Fajny przepis i fantastyczne zdjęcie :)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie szybkie przepisy są świetne. Rewelacyjne zdjęcie podróżniczko. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń