niedziela, 9 stycznia 2011

Czerwona pasta curry



Można kupić gotową pastę curry. W tajskiej kuchni odgrywa niepoślednią rolę. Ale przygotowana w domu pachnie inaczej no i też inaczej smakuje. Poza tym balansując ilością przypraw możemy ją przygotować bardziej "pod siebie". A zrobienie jej wcale nie jest skomplikowane.








"Czerwona pasta curry"

- 1 łyżka ziaren kolendry
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka zmielonej gałki
- 10 suszonych chili
- 15 szalotek posiekanych, najlepiej azjatyckich /czerwonych/
- 1 łyżka pasty krewetkowej
- 2 łyżki oleju
- białw części 4 łodyg trawy cytrynowej
- 6 dużych ząbków czosnku posiekanych
- 2 łyżki swieżych korzeni i 2 łodyg świeżej kolendry posiekanych
- 5 listków limetki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kurkumy
- papryka do smaku

Na średnim ogniu na suchej patelni prażymy ziarna kminu i kolendry. W moździerzu tłuczemy pieprz i uprażone przyprawy.
Pastę z krewetek krótko podpiekamy w kawałku folii aluminiowej na grillu.
Wszystko miksujemy razem w mikserze na gładką masę, wraz z pozostałymi składnikami.

Pasta nadaje się jako dodatek do mięs czy warzyw, cudownie podnosząc ich smak.

1 komentarz:

  1. lista składników sprawia, że już od czytania wyobrażam sobie jak bardzo aromatyczne to jest.

    OdpowiedzUsuń