piątek, 1 sierpnia 2014

Bezglutenowy słodki chleb z cukinią

Bezglutenowy chleb z cukinią
Świetny, naprawdę zaskakująco pyszny.  Bałam się tej ilości mąki gryczanej, podmieniłam niewielką część na bezglutenową, ale chyba niepotrzebnie. Nie mogłam się zdecydować, czy to bardziej chleb czy ciasto. Można się upierać przy obu wersjach...
Podobno można trzymać w lodówce przez dwa tygodnie i kroić po kawałku, smarując masłem. Nie udało się sprawdzić, bo z naszego domu zniknął od wczoraj :)













"Bezglutenowy słodki chleb z cukinią"

- 330g mąki gryczanej
- 3 jaja
- 300g cukru
- 250 ml oliwy ze słonecznika
- ok. 300g startej cukinii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100g rodzynek

Wszystkie składniki dobrze mieszamy w dużej misce, lekko podbijając dla lekkości, na końcu dodajemy rodzynki.

Przelewamy masę do dwóch podłużnych foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180stC i pieczemy ok. godziny.
Jeden bochenek możemy sobie zamrozić.

3 komentarze:

  1. czym mozna zastapic jajka?

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym przypadku zastąpiłabym papką z banana... albo utuczonymi gotowanymi ziemniakami?

    OdpowiedzUsuń