sobota, 16 sierpnia 2014

Szkockie jaja czyli jaja po szkocku

Jaja po szkocku
Porządny, treściwy przysmak. Chętnie serwowany w pubach, idealny dodatek do piwa. Ale też smaczna przekąska wygodna do zabrania na wycieczkę czy piknik. I bardzo dekoracyjna...

















"Scotch eggs czyli jaja po szkocku"

- 7 jaj
- 0,5 kg mielonego mięsa
- ulubione przyprawy
- 100g tartej bułki
- garść mąki do obtaczania
- łyżka ostrej musztardy
- oliwa do obsmażania


6 jaj gotujemy na twardo, ok.7 min. Studzimy, obieramy ze skorupek. W międzyczasie mieszamy mięso z przyprawami, można wkroić świeże zioła i gałkę muszkatołową, musztardę.
Surowe jajo bełtamy w miseczce.
Ugotowane jaja obtaczamy w mące, następnie w mielonym mięsie, w rozbełtanym jajku, tartej bułce, najlepiej jeszcze raz w jajku i bułce.
Smażymy je w głębokim tłuszczu do zrumienienia, przeważnie 8-10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz