czwartek, 28 sierpnia 2014

Nalewka jabłkowa pachnąca

Pachnąca nalewka jabłkowa
Same jabłka nie grzeszą mocnym aromatem. Moja pierwsza nalewka z tych owoców owszem, pachniała jabłkami, ale trzeba się było nawąchać ;). Dlatego dobrze od początku założyć, że trzeba ten zapach nieco wzbogacić. To nowa, bardziej udana nalewka.
















"Pachnąca nalewka jabłkowa"

- 2,5 kg kwaskowatych jabłek
- 80dag cukru
- 1,5l spirytusu
- 1 l wody
- 5 goździków
- ziarno kardamonu
- kawałek laski cynamonu
- 2 ziarna ziela angielskiego

Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Pare pestek zostawić. Wrzucić wszystko do słoja razem z przyprawami i zalać spirytusem rozcieńczonym 1 szklanką przegotowanej wody.
Po 2-3 tygodniach zlać nalew. 3/4 l wody zagotować z cukrem, przestudzić i połączyć z nalewem.
Przefiltrować wszystko do butelek i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na magiczne pół roku.


2 komentarze:

  1. Takiej nalewki jeszcze nigdy nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze? Wolę z czerwonych owoców albo gruszkową, bardzo trudno "uwiecznić" zapach i smak jabłek :)

      Usuń