środa, 20 sierpnia 2014

Szkockie placki

Szkockie placki
Na śniadanie, na podwieczorek... nam wyszły na kolacje. Mój nastolatek zjadł na słodko, ja oczywiście umoczyłam w nich plastry żółtego sera, bo kocham jak mi się roztopiony ser ciągnie po talerzu. A już na pewno miedzy zębami :).


















"Szkockie placki"

- 220g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- szklanka mleka
- 1 jajo
- 50g rozpuszczonego masła ew. oliwy, masło smaczniejsze
- najlepiej smalec do smażenia, ale da radę na innym tłuszczu

Mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i ubijamy trzepaczką, ew. dobrze widelcem. Ale starać się dobrze podbić, żeby weszło nieco powietrza.
Smażymy najlepiej na białym tłuszczu i podajemy jeszcze ciepłe. Są bardzo, bardzo smaczne. Zadziwiająco dobre, jak na prostotę składników i przepisu!

2 komentarze: