czwartek, 31 lipca 2014

Placuszki serowo-groszkowe w cukinii

Placuszki serowo-groszkowe
Trochę z tym roboty to jest, ale efekt cudny! I jaki zdrowo-wegetariański. Na letnie upały - znakomite :)


















"Placuszki serowo-groszkowe w cukinii"

- 3-4 cukinie
- 2 duże jaja
- 150g startej bułki
- 300g zielonego groszku,  podgotowanego
- pęczek świeżej bazylii
- serek ricotta
- mały miękki serek kozi
- 2 ząbki czosnku
- ew. skórka z cytryny świeżo starta
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia

Miksujemy serki, jaja, bułkę, posiekane ząbki czosnku i bazylię. Dorzucamy groszek, sól, pieprz.
Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy niewielkie placuszki.

Cukinię kroimy na cienkie, podłużne plastry i podsmażamy na oliwię do miękkości. Układamy w gwiazdę na talerzach i na środku każdej kładziemy usmażony placuszek. Pakujemy w cukinię.

Można układać na blasze do pieczenia, posypać parmezanem i chwilę zapiekać. Szkoda, że nie wpadłam na to wcześniej :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz