środa, 16 lipca 2014

Pikantne kulki z suszonego grochu

Kulki z suszonego grochu
To też przysmak z Mauritiusa. Naprawdę pikantny, świetny dodatek do piwa, wino też gasi jego ostrość. Wygodne do trzymania w ręku i pogryzania :) Np. przy spotkaniach na świeżym powietrzu.
















"Pikantne kulki z suszonego grochu"

- 300g suszonego grochu
- 2-3 papryczki chili
-sól
- młoda cebulka ze szczypiorkiem


Groch moczymy przynajmniej przez 3 godziny, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, miksujemy.
Cebulkę, chili drobno siekamy, dodajemy do masy z groszku. Forrmujemy w dłoniach niewielkie kulki. Obsmażamy krótko w głębokim tłuszczu, układamy na chwilę na papierowych ręcznikach. Podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz