czwartek, 24 lipca 2014

Proste placki maślankowe

Proste placki maślankowe
Fajnie po wszystkich kulinarnych eksperymentach wrócić do starych, sprawdzonych przepisów sprzed stu lat, a może więcej. Takie placki na maślance smażone na śniadanie, co może być lepszego? Tak naprawdę najbardziej smakowały mi bez żadnych dodatków, choć szczypta cukru pudru na pewno im nie zaszkodzi...















"Proste placki maślankowe"

- szklanka maślanki
- 2/3 szklanki mąki
- 3 jaja
- sól
- łyżka cukru
- olej do smażenia

Maślankę mieszamy z mąką, najlepiej trzepaczką, żeby wpuścić trochę powietrza. Dodajemy jaja, cukier i sól, dobrze mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz