czwartek, 17 lipca 2014

Bułeczki z serem cheddar

Bułeczki z serem cheddar
Coś za coś... dalej wymieniamy przepisy z Harrym. Ba, przynosimy próbki naszych wypieków na wymianę. Moim ostatnim daniem były bułeczki z cheddarem. Najlepiej smakowały naturalnie zaraz po wyjęciu z piekarnika. Myślę jednak, że potem może im dobrze zrobić krótkotrwałe włożenie do kuchenki mikrofalowej.















"Bułeczki z serem cheddar"

- 450 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- 100g masła
- 2 jaja
- trochę mleka/ok.200ml/
- 200g startego cheddara
- parmezan do posypania

Do miksera /bądź miski/ wrzucamy mąkę, proszek, sól i masło. Krótko zarabiamy, wrzucamy cheddar, dodajemy jaja, mleko. Dobrze wyrabiamy i przenosimy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Zaznaczamy nożem na cieście kwadraty. /Można też zrolować najpierw ciasto i pociąć na owalne porcje./
Wstawiamy do nagrzanego do 200stC piekarnika i pieczemy 15 min, wysuwamy na chwilę, posypujemy parmezanem i pieczemy kolejne 5 min.

1 komentarz: