czwartek, 10 lipca 2014

Bezglutenowe bułeczki z czosnkiem

Bezglutenowe bułeczki z czosnkiem
A właściwie sconsy. Nie trzeba dodawać czosnku wtedy zostaną po prostu bezglutenowe. I dalej smaczne, to w końcu mieszanka mąki gryczanej i zwykłej, bezglutenowej. Upiekłam dla dzieci z wdzięczności za uratowanie mojego komputera od słynnego wirusa zwanego "Koniem trojańskim". Chyba jest za co dziękować ;)














"Bezglutenowe bułeczki z czosnkiem"

- 200g mąki gryczanej
-200g mąki bezglutenowej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1-2 ząbki posiekanego czosnku
- 300ml ciepłego mleka
- 50g zimnego masła posiekanego w kosteczkę

Mieszamy mąki, sodę, czosnek i masło w dużej misce. Wlewamy mleko i zarabiamy gęste ciasto. Dzielimy na porcje, formujemy sconsy/bułki/ albo wlewamy do blachy ze specjalnymi wgłębieniami, dobrze natłuszczonej. Jeśli sami uformowaliśmy bułeczki, układamy je na nasmarowanej blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210stC. Pieczemy 15-20min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz