wtorek, 29 lipca 2014

Muffiny pomarańczowe

Muffiny pomarańczowe
Nie trzeba pisać, że łatwe do zrobienia, bo większość przepisów na muffiny jest prosta... jak drut ;). Ten też nie jest skomplikowany, ściągnęłam od królowej brytyjskich wypieków Mary Berry. Teraz bym uważniej przyjrzała się konsystencji ciasta przed pieczeniem i użyła ciut więcej mąki... może moja pomarańcza była wyjątkowo soczysta?














"Muffiny pomarańczowe" /Św. Klemensa? ;)

- 1 pomarańcza w cienkiej skórce
-skórka cytrynowa
- 100g cukru
- 1 jajo
- 100ml mleka
- 50g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g mąki

Nagrzewamy piekarnik i szykujemy papierowe lub blaszane formy do muffinek.

Pomarańcze kroimy na kawałki i wyjmujemy wszelkie pestki. Dobrze miksujemy.
Pozostałe składniki mieszamy ze sobą, na końcu dodajemy zmiksowaną pomarańczę. Napełniamy masą przygotowane foremki.
Pieczemy w zależności od wielkości od 15 - 25 min, aż muffiny zrobią się złocistobrązowe, albo patyczek do sprawdzania będzie suchy.

3 komentarze:

  1. Proste a jakie słoneczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co one takie płaskie wyszły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba za dużo soku z pomarańczy było, to i ciężko się podnosiło ;)

      Usuń