środa, 27 sierpnia 2014

Bezglutenowe ciasto serowe

Bezglutenowe ciasto serowe

Słowo daję, że to moje autorskie. Żadne wielkie pomysły, ale na przyjęciu urodzinowym cieszyło się ogromnym powodzeniem także u tych, co gluten mogą :). Może dlatego, że miało piękny żółty kolor?


















"Bezglutenowe ciasto serowe"

- 300g mąki bezglutenowej
- kostka masła 200g
- 4 żółtka+ 4 białka
- kostka twarogu tłustego 250g
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 180g cukru /niepełna szklanka/

Ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtka, twaróg mąkę z proszkiem do pieczenia. Osobno ubijamy białka i wszystko razem mieszamy.
Można dodać rodzynki, jeśli się lubi.
Pieczemy 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180stC.


4 komentarze:

  1. Ciasto serowe bardzo lubię, ale jeszcze nigdy go nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak łatwe, jak tylko może być :)... Zachęcam. Dzisiaj kupiłam nową kostkę sera :)

      Usuń
    2. I zapomniałam napisać, że można użyć zwykłej mąki, jak się nie ma kłopotów z glutenem. Pewnie wyjdzie co najmniej tak samo smaczne....

      Usuń
  2. Jakiej mąki bezglutenowej użyć?

    OdpowiedzUsuń