środa, 27 października 2010

Dynia na jesienne popołudnie


To niesamowite, jak łatwo adoptujemy nieswoje święta. Widocznie coś w naturze ludzkiej łaknie wiecznej zabawy. 20 lat temu w Polsce nie słyszało się o Halloween, a teraz potykamy się o dynie na każdym straganie. Nie tylko do zjedzenia. Powycinane głowy czekają tylko na wstawienie świeczki, żeby groźne oczy błyskały sprzed progu w ostatni dzień października. Szczęśliwie to dyniowe szaleństwo przeniosło się też na nasze stoły. Popularną niegdyś dynię z octem i mleczną zupę na słodko zastępują nowe, przepyszne dania. Na przykład zupa dyniowa. Od kilku lat można ją zamówić w restauracjach, choć nie równają się tym zrobionym przez znajomych w domu. Każda gospodyni ma swój sekret, jeśli chodzi o przyprawy co sprawia, że pierwszy łyk jest zawsze niespodzianką.
Ale ja nie o tym... ;). Tak napawdę chciałam napisać o Zapiekance z Dyni z Cebulą. Chodziłam na lekcje gotowania do Pascala, jak jeszcze nikt o nim nie słyszał. Przyznaję, że przepisy, jakie nam proponował, do dziś są moimi ulubionymi. Ze względu na prostotę i świetny efekt przygotowań. Tę zapiekankę, z jakże nieatrakcyjnych produktów, moje dzieciaki uwielbiały. Może dlatego, że po upieczeniu dynia robi się lekko słodka.

Zapiekanka z dyni z cebulą.
-1 kg dyni pokrojonej w kostkę
- 250 g cebuli
- ząbek czosnku
- 20g masła
- 50g tartego masła
- starty żółty ser
- oliwa
Gotujemy w garnku wodę, do której wrzucamy dynię. na krótko, ok 6 min. W tym czasie nacieramy formę do pieczenia czosnkiem i masłem. Cebulę kroimy w krążki i przesmażamy na oliwie, dodając pod koniec masło. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami: dynia-cebula-dynia-cebula. Każdą warstwę delikatnie solimy, pieprzymy i posypujemy gałką muszkatołową. Na wierzchu układamy tarty ser. Pieczemy 15 min na 220 st C, wstawiając do nagrzanego wcześniej piekarnika lub z termoobiegiem.
Zapach, który unosi się w domu w trakcie pieczenia, jest cudowny. Ciepły, nabrzmiały słońcem i obietnicą. Czegoś dobrego!

2 komentarze:

  1. przyjemne musiały byc takie lekcje gotowanie.
    pyszne tu dyniowo.

    OdpowiedzUsuń
  2. No prosze, sympatyczne lekcje! :)
    A dynia w takiej postaci i mnie by posmakowala.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń