piątek, 26 września 2014

Bułki drożdżowe zapiekane z kiełbaskami

Bułki zapiekane z kiełbaskami
Takie zdrowsze i chyba smaczniejsze hot-dogi. My zjedliśmy wczoraj na kolacje z piekielnie ostrą, tradycyjną angielską musztardą i warzywnymi dodatkami. Nikt nie narzekał... no, może oprócz nastolatka ;)


















"Bułki drożdżowe zapiekane z kiełbaskami"

na ciasto:
-pół kilo mąki
- szklanka ciepłego płynu /mleko na pół z wodą
-5 dag drożdży
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- 4 łyżki
- mleko skondensowane do smarowania lub zbełtane jajo

Nadzienie:

- kilka kiełbasek, np. frankfurterki, miękkie kabanosy albo cienka śląska

Drożdże rozpuszczamy w płynie z łyżką cukru. Następnie wyrabiamy z mąką, oliwą i solą, zostawiamy do wyrośnięcia.
Formujemy z ciasta wałek, kroimy na plastry. W każdy zawijamy kiełbaskę /można dodać plaster żółtego sera/ i układamy na blasze wyłożonej papierem. Zostawiamy na chwilę, smarujemy mlekiem skondensowanym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. U mnie piekło się 30 min.

2 komentarze:

  1. Na takie bułeczki chętnie bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom zupełnie proste w przygotowaniu... gdybym sie tak nie spieszyla, dolozylabym czegos kolorowego, jak korniszon albo kolorowa papryka? :)

      Usuń