wtorek, 2 lipca 2013

Zapiekanka z cukinii

Wegetariańska pychotka. No, z jajami. Upiekłam dla chłopaka mojej córki, fana cukinii. A co, niech ma. My też się przy nim pożywiłyśmy...

















"Zapiekanka z cukinii"

- 3 cukinie
- szklanka ugotowanego na sypko ryżu
- 2 cebulki
- duży ząbek czosnku
- 3 jaja
- sól, pieprz

Cukinie myjemy, obcinamy końcówki. Przekrajamy na 4 podłużne ćwiartki i kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę, czosnek obieramy i siekamy.
Jajka ubijamy na jednolitą masę.

Na dużej patelni przesmażamy na oliwie cebulę z czosnkiem, wrzucamy cukinię i dalej smażymy przez ok. 5 min, mieszając. Solimy, pieprzymy do smaku.
Przekladamy cukinię do dużej miski, dodajemy ryż i jaja, doprawiamy i mieszamy. Ja dodałam jeszcze tymianku.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wlewamy do niego przygotowaną masę i zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 min.

3 komentarze: