środa, 24 lipca 2013

Pasztet z cukinii bezglutenowy

Biedne to moje dziecię, które musi uważać na każdy okruch chleba, nawet na pyłek mąki. Choć czasem myślę, że może nie  taki głupi ten jej organizm. Gluten to czysta energia, która w dzisiejszych czasach szybciej zamienia się w tłuszczyk na biodrach niż spożytkowana zostaje na coś pożytecznego... Niemniej staram się przygotować od czasu jakiś przysmak bezglutenowy...













"Pasztet z cukinii bezglutenowy"

- 3 średniej wielkości cukinie
- 4 jaja
- pół szklanki mąki bezglutenowej / dla glutenowców odejmujemy jedno jajo, a mąkę zamieniamy na tartą bułkę/
- sól, pieprz
- dowolne zioła, np. tymianek
- oliwa lub masło

Cukinię myjemy, ścinamy końce i ucieramy na tarce lub w malakserze. Dodajemy jaja i mąkę, dobrze mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku, siekamy i wrzucamy zioła. Polewamy po wierzchu oliwą lub układamy szczodrze kawałki masła.

Blachę dobrze natłuszczamy i przelewamy do niej warzywno-jajeczną masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przy 180st C dobre pół godziny.

1 komentarz: