poniedziałek, 1 lipca 2013

Brownies z orzechami pecan

Moja córka uprzejmie mnie zapytała, czy upiekę dla niej ciasto na cele dobroczynne. Miało być zwarte, dobre do krojenia na kawałki i żeby jeszcze ludzie chcieli płacić za spróbowanie po 1 funcie. Po namyśle padlo na brownie. Jakoś trudno się oprzeć czekoladowemu zapachowi :)














"Brownies z orzechami pecan"

- 2 jaja
- 100g masła
- 150g białego cukru
- 100g brązowego cukru - muscovado
- 140g gorzkiej czekolady
- olejek zapachowy
-110g białej mąki
- 1/2 lyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- garść orzechów pecan posiekanych

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, czekoladę, cukry.
Jaja ubijamy, wlewamy do nich przestudzoną masę czekoladową, olejek zapachowy, dobrze mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu wrzucamy orzechy.

Niewielką blachę do pieczenia smarujemy masłem, przelewamy przygotowaną masę i wstawiamy do ciepłego piekarnika na ok. 30 min.


2 komentarze:

  1. Oj trudno się oprzeć czekoladzie a orzechy pecan uwielbiam :)
    http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne połączenie, napenwo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń