piątek, 19 lipca 2013

Dorsz z rozmarynem i papryką

Coś widzę, że posty z rybami cieszą się najmniejszym powodzeniem. Co innego ciasta! ;) A przecież można przygotować z ryby takie smaczne dania, zwłaszcza z dorsza. Podobno wszystkie dzieci mieszkające daleko od morza powinny go jeść, bo zawiera dużo jodu, więcej niż łosoś. A co trzecie dziecko w centralnej Polsce ma kłopoty z tarczycą. Właśnie z braku tego jodu... Może warto go zrobić? :)












"Dorsz z rozmarynem i papryką"

- 4 porcje dorsza bez skóry
- 2 czerwone papryki
- solidna gałązka rozmarynu
- 3 łyżki oleju
-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Na patelnię wylewamy olej, rozgrzewamy. Ostrożnie obsmażamy rybę z dwóch stron, po 3 min z każdej.
Zdejmujemy dorsza z patelni na talerz, a na pozostały tłuszcz wrzucamy posiekany czosnek, paprykę oczyszczoną z pestek, białych części i pokrojoną na kawałki oraz listki rozmarynu. Smażymy mieszając ok. 5 min, wkładamy z powrotem rybę na patelnię i po chwili serwujemy z białym ryżem. Pyszne połączenie.

4 komentarze: