poniedziałek, 29 lipca 2013

Risotto z owocami morza

Świetne wakacyjne danie. Idealne na upały. Nie obciąża żołądka a wypełnia przyjemnie brzuszek. Chyba, że się nie lubi owoców morza...
















"Risotto z owocami morza"

- 11/2 szklanki ryżu na risotto
- szklanka bialego wina
- 150g owoców morza
- ząbek czosnku posiekany
- mała papryczka chili posiekana
- zielona pietruszka do smaku
-sól, pieprz
- parmezan do posypania

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, krótko przesmażamy owoce morza dodając czosnek i chili. Wyjmujemy je do miseczki na bok. Na tym samym tłuszczu przesmażamy 2-3 min ryż mieszając. Zalewamy go szklanką wina, a po chwili uzupełniamy 2 szklankami wody lub wywarem rybnym. Kiedy jest prawie gotowy dodajemy owoce morza, dosmaczamy pietruszką i podajemy posypany parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz