czwartek, 4 lipca 2013

Zapiekanka szpinakowo-serowa

No, zdjęcie to mi na pewno nie wyszło. W przeciwieństwie do zapiekanki, która była pyszna i moja panna więła ze sobą, co zostało. Na drugi raz nie użyję miksera, tylko posiekam szpinak nożem. Kolorystycznie będzie lepszy efekt ;)















"Zapiekanka szpinakowo-serowa"

- 1 kg szpinaku
- opakowanie serka ricotta 450g
- 100g startego sera żółtego
-2-3 ugotowane ziemniaki
- paski parmezanu do dekoracji
- duży ząbek czosnku, posiekany

Szpinak gotujemy krótko w niewielkiej ilości wody, odcedzamy, siekamy. Mieszamy z czosnkiem, serkiem ricotta i żółtym serem.
Ziemniaki kroimy w plasterki, układamy na dnie wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Zalewamy je przygotowaną masą szpinakową, ozdabiamy parmezanem.
Zapiekamy w piekarniku ok. 20 min przy 200stC.

3 komentarze:

  1. faktycznie najlepiej nie wygląda ale smakować musi super ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń