czwartek, 11 lipca 2013

Risotto z rozmarynem i boczkiem

W moim niewielkim ogródku rośnie imponujący krzak rozmarynu. Pozostałość po poprzednich właścicielach. Regularnie odwiedzam ten zakątek korzystając z dobrodziejstwa świeżego aromatu i dostępności tego zioła. W tym przepisie można go zastąpić innym, jak np. tymiankiem koperkiem czy nawet pietruszką. Po prostu wyjdą inne dania :)













"Risotto z rozmarynem i boczkiem"

- szklanka ryżu
- 2 szklanki wody
- kieliszek białego wina /opcjonalnie/
- 100 g przesmażonego na krucho boczku
- ząbek czosnku i niewielka cebula posiekane
- 100g startego parmezanu
- orzeszki pinii i rukola do dekoracji
- 2 łyżki oberwanych listków rozmarynu

W dużym garnku, najlepiej o grubym dnie, podgrzewamy 3 łyżki oliwy i na gorącą wsypujemy ryż. Przesmażamy 3 min mieszając drewnianą szpatułką, zalewamy winem i wodą. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli. Zostawiamy pod przykryciem na maleńkim ogniu.
W tym czasie przesmażamy boczek, dorzucając pod koniec cebulę i czosnek.
Po 13-15 min gotowania ryżu dodajemy boczek i rozmaryn. Po kolejnych 5 min starty parmezan. Mieszamy, sprawdzamy, czy ryż jest gotowy i podajemy przybrane rukolą i orzeszkami pinii. Albo i nie. Można posypać dodatkową porcją parmezanu.

1 komentarz: