wtorek, 30 lipca 2013

Klasyczny kociołek z wołowiną

Nie oszukujmy się. Nic tak nie ucieszy mężczyzny jak kawałek mięsa na talerzu. Jedyne co można zrobić to pomyśleć, jak przemycić przy okazji trochę warzyw. Trzeba wszystko dobrze wymieszać i tyle. Niech się pomęczy!















"Kociołek z wołowiną klasyczny"

Dla 6 osób
- 1kg wołowiny w kawałkach
- 3 łyżki oliwy
- 2 pory pokrojone w cienkie plastry
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 200ml mocnego czerwonego wina
- 0,5l rosołu wołowego / można użyć wody/
- liść laurowy duży
- sól i pieprz

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią wołowinę i szybko obsmażamy. Dorzucamy porę, marchewki, mieszamy kilka minut na dużym ogniu. Zalewamy rosołem lub wodą zmniejszamy płomień. Dorzucamy liść laurowy, sól, pieprz i wlewamy wino. Przykrywamy i na malutkim ogniu dusimy1,5 - 2 godzin. Dosmaczamy, można zagęścić mąką. Podajemy.


2 komentarze: