środa, 29 czerwca 2011

Ciasto twarogowe




Ciasta ucierane są łatwe i szybkie do zrobienia. Jedyny z nimi problem, to te nieszczęsne kalorie... bo tłuszczu też jest w nich trochę... Ale i tak są lżejsze od kruchych... Zwłaszcza, jak jednym ze składników jest potężna porcja białego sera...












"Ciasto twarogowe"

- niecała szklanka cukru
-kostka masła 200g
- 4 żótka + 4 białka
-3/4 szklanki mleka
- 300g mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-250g miękkiego twarogu

W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtka, ser, ciepłe mleko. Na końcu mąkę i proszek do pieczenia.
Ubijamy pianę z białek i mieszamy z masą.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wysypanej formy do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika i pieczemy przez 40 min.

1 komentarz: