sobota, 11 czerwca 2011

Ciasteczka migdałowe



Ciekawe, skąd się wzięło powiedzenie "migdalić się"? Tak mi przy tych ciasteczkach, nie wiadomo dlaczego, przyszło do głowy... Bo słodkie? Blisko siebie rosną?/migdały :)/ Naprawdę nie wiem... Ale ciasteczka naprawdę smaczne....











"Ciasteczka z migdałami"

- 250g pszennej mąki
- 125 g cukru
- 250g masła
- 1 żółtko
- mała esencja migdałowa
- 100g posiekanych migdałów /płatki, okruchy../


Do malaksera z mieszakami wsypujemy mąkę, cukier. Dodajemy miękkie masło, żółtko, zapach i mieszamy. Pod koniec wsypujemy migdały.
Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nich niewielkie kulki ciasta i rozpłaszczamy. Pieczemy ok. 12-15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz