"Babka Buni"
- 125dag masła
- 150g cukru
- 1 duży cukier waniliowy
-2 jaja
- 200ml mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 300g mąki krupczatki
Do malaksera wrzucamy masło, cukier i żółtka. Ucieramy, dolewając lekko ciepłe mleko i mąkę na przemian. Wsypujemy proszek do pieczenia.
Białka ubijamy osobno i mieszamy z masą.
Do wysmarowanej i wysypanej formy przekładamy znaczną część ciasta. Do pozostałej dosypujemy kakao i staramy się tę część położyć na środku pierwszej.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.40 min przy 180st C.
Ciasto jest zaskakująco lekkie i puszyste.
uwielbiam przeglądac stare notesy kulinarne Babci.
OdpowiedzUsuńsą w nich takie czary!