niedziela, 26 czerwca 2011

Babka Buni

Fajnie odwiedzac Babcie... własne, przyjaciół, inne Babcie... Zawsze usłyszymy u nich historie, przy których otwierają nam się ze zdziwienia buzie... A do tego na stole znajdzie się kawałek ciasta o smaku już nieco zapomnianym... ale pysznym, delikatnym i niosącym przypomnienie czegoś już nieco zagubionego w pamięci.. ale tak przyjemnego!













"Babka Buni"

- 125dag masła
- 150g cukru
- 1 duży cukier waniliowy
-2 jaja
- 200ml mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 300g mąki krupczatki

Do malaksera wrzucamy masło, cukier i żółtka. Ucieramy, dolewając lekko ciepłe mleko i mąkę na przemian. Wsypujemy proszek do pieczenia.
Białka ubijamy osobno i mieszamy z masą.
Do wysmarowanej i wysypanej formy przekładamy znaczną część ciasta. Do pozostałej dosypujemy kakao i staramy się tę część położyć na środku pierwszej.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.40 min przy 180st C.
Ciasto jest zaskakująco lekkie i puszyste.

1 komentarz:

  1. uwielbiam przeglądac stare notesy kulinarne Babci.
    są w nich takie czary!

    OdpowiedzUsuń