niedziela, 5 czerwca 2011

Ciastka dyniowo-czekoladowe



Nie wiem, dlaczego mnie to nachodzi falami. Jak wyjmę jeden wypiek z piekarnika, to od razu mam ochotę zrobić następny. Wczoraj też... Postawiłam do rośnięcia ciasto na bułeczki czekoladowe i uznałam, że czekanie na efekt to "pusty przebieg czasowy." Krótki przegląd lodówki, a tu w zamrażalce skostniała z zimna dynia w kawałkach.... No to do miksera, przerobiłam ją na pulpę i upiekłam ciasteczka dyniowe ;)





"Ciastka dyniowo-czekoladowe"

-150g pszennej mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 6 dag miękkiego masła
- 100g cukru
- 150 ml pulpy dyniowej
- 100g pokruszonej czekolady /można i bez/

Do malaksera wrzucamy mąkę, proszek, sodę, cukier. Mieszamy dodając masło i dynię. Na końcu wrzucamy kawałki czekolady.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej newielkie porcje ciasta, w sporej odległości od siebie. Pieczemy 8 min przy 180st C.
Wyjmujemy, czekamy chwilę i ściągamy z blachy. Trzeba uważać, ciastka są lekko wilgotne, żeby się nie posklejały.

3 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam ciastek z dyni!!! wyglądaja całkiem fajnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I mi smak dyniowych ciastek jest obcy...jeszcze, bo po składnikach widzę, że są bardzo obiecujące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynii prawie sie nie czuje... za to trzymaja wilgoc i sa naprawde pyszne :)

    OdpowiedzUsuń