sobota, 16 kwietnia 2011

Pascha na niedzielę wielkanocną

Kocham jeść paschę. Gorzej z jej robieniem. Nie jest to aż takie skomplikowane, ale wymaga skupienia, co nie pozwala przy okazji jej robienia na zbędne mielenie językiem. Co w przypadku kobiety - a więc także w moim - jest trudne do osiągnięcia ;). Ale efekt jest pyszny, więc choć raz w roku można popracować w ciszy ;)












"Pascha wielkanocna"

- 1 kg tłustego twarogu
- 5 żółtek
- 200g miękkiego masła
- 1/4l kremówki
- aromat waniliowy bądź pół laski wanilii
- 200g posiekanych bakalii
- owoce do dekoracji

Bakalie płuczemy we wrzątku i siekamy.

Twaróg przecieramy przez sito lub trzykrotnie mielimy /nie używamy gotowego, nie nadaje się/.
W garnku trzepiemy żółtka z cukrem, dodajemy śmietankę i ogrzewamy do ok. 60st C. Zdejmujemy garnek, dodajemy masło, przetarty ser i posiekane bakalie. Dodajemy wanilię i krótko mieszamy na wysokich obrotach.

Na dno durszlaka kładziemy ścierkę lub serwetkę, wlewamy masę i czymś ją dociskamy. Zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień odwracamy do góry dnem i dekorujemy :).

1 komentarz: