"Potrawka z królika rozmarynem pachnąca"
Na jedną osobę:
- comber z królika /polędwiczka/
- 2 szalotki
- 2 młode ziemniaki do połowy podgotowane
- kieliszek białego wina
- kieliszek śmietanki kremowej
- świeży rozmaryn posiekany
- koperek na odświeżenie na wydaniu
- masło
Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon, kroimy w ukośne plastry - ok 2 cm. Solimy i pieprzymy delikatnie. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekane drobno szalotki, szklimy. Dodajemy królika, podsmażamy na złoto. Dolewamy wino, odparowujemy i wrzucamy zioła. Dolewamy śmietanę i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Redukujemy sos /odparowujemy/, wrzucamy koperek i podajemy.
U mnie królik w zamrażarce już 2 miesiąc leży i nie wiem co by tu z niego... A może skuszę się na Twoją propozycję? :) Zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Był pyszny!! Polecam :)
OdpowiedzUsuń