"Pascha wielkanocna"
- 1 kg tłustego twarogu
- 5 żółtek
- 200g miękkiego masła
- 1/4l kremówki
- aromat waniliowy bądź pół laski wanilii
- 200g posiekanych bakalii
- owoce do dekoracji
Bakalie płuczemy we wrzątku i siekamy.
Twaróg przecieramy przez sito lub trzykrotnie mielimy /nie używamy gotowego, nie nadaje się/.
W garnku trzepiemy żółtka z cukrem, dodajemy śmietankę i ogrzewamy do ok. 60st C. Zdejmujemy garnek, dodajemy masło, przetarty ser i posiekane bakalie. Dodajemy wanilię i krótko mieszamy na wysokich obrotach.
Na dno durszlaka kładziemy ścierkę lub serwetkę, wlewamy masę i czymś ją dociskamy. Zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień odwracamy do góry dnem i dekorujemy :).
uwielbiam paschę ponad wszystko.
OdpowiedzUsuń