sobota, 7 września 2013

Morele zapiekane w cieście

Jeszcze jest czas moreli... Pysznie smakują zapieczone w cieście. Naprawdę łatwe do wykonania. Gdybym jeszcze potrafiła sobie radzić ze stroną artystyczną...;))))

















"Morele zapiekane w cieście"



Na ciasto:

- pół szklanki kwaśnej śmietany
- pół szklanki cukru
- łyżka miękkiego masła
- szczypta soli
- mąki tyle, ile się wgniecie / mnie się udało przynajmniej szklankę tak na oko/

Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy razem drewnianą łyżką albo ręką.

Morele myjemy, przepoławiamy, wyjmujemy pestki. 

Ciasto rozwałkowujemy na gładkiej, wysypanej mąką powierzchni. Dzielimy na niewielkie kwadraty i zawijamy w nie połówki moreli. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 min, aż ciasto będzie złociste.

2 komentarze: