niedziela, 8 września 2013

Drożdżówki z serkiem mascarpone

Serek mascarpone ma w sobie dużo uroku. Jest zwięzły, tłusty i świetnie się nadaje do wszelkich wypieków. Dobrze się sprawdza na bułeczkach dożdżowych. Ot, taka subtelna podmiana :)


















"Drożdżówki z serkiem mascarpone"

- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2,5 dag drożdży
- 1 jajo
- 4 łyżki cukru
- pół kostki masła, roztopionego.

Robimy zaczyn z ciepłego mleka, drożdży i łyżki cukru.
Pozostałe składniki bez masła wsypujemy do miski bądź malaksera. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, zagniatamy, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Na końcu dodajemy masło. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Kubeczek serka mascarpone mieszamy z surowym żółtkiem i łyżką cukru.

Kiedy ciasto podrośnie, rozwałkowujemy je na podsypanej mąką gładkiej powierzchni i wycinamy szklanką okrągłe krążki. Robimy w nich wgłębienia, do których nakładamy serek. Czekamy jeszcze ze 20 min i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy aż nabiorą złocistego koloru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz