sobota, 28 września 2013

Pachnące ciasto drożdżowe

Mój poranek zaczął się dość grzesznie. Późnym wieczorem wyciągałam ciasto z pieca, więc dopiero teraz mogę docenić rezultaty. Skończyło się na słodkim początku dnia... :)

















"Pachnące ciasto drożdżowe"

- pół kostki masła
- 250g kremówki
- 2 szklanki mąki
-4dag drożdży
- pół szklanki cukru
- 6 jaj
- płaska łyżeczka cynamonu
- 3 goździki roztarte w palcach

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, mąkę, lekko podgrzaną śmietankę i drożdże rozpuszczone w pół szklance wody z odrobiną cukru. Wyrabiamy, dodajemy przyprawy i zostawiamy do wyrośnięcia. Znowu wyrabiamy, odczekujemy pół godziny, przekładamy do formy i po chwili wstawiamy do ciepłego piekranika. Przez pierwsze 10 min na 180 stC, a potem na 200 na ok.pół godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz