poniedziałek, 9 września 2013

Placuszki z jabłkami

Też zapomniany, zgubiony po drodze przepis. A potrafi się przydać rano, w południe, wieczorem i na podwieczorek. I oprócz mojego najmłodszego nie znam nikogo, kto potrafi się tym placuszkom oprzeć ;).















"Placuszki z jabłkami"




Na ciasto:

- 300g mąki
- pół litra mleka
- 3 jaja
- szczypta soli
- łyżeczka cukru

Nadzienie: 1-2 jabłka obrane ze skórki i pokrojone w cienkie talarki lub starte na tarce.

Wymieszać ciasto na naleśniki tak, żeby miało gęstość gęstej śmietany. odstawić na pół godzinki, żeby odpoczęło. 
Wymieszać z jabłkami i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Na talerzu posypać lekko cukrem. Jeżeli usmażymy na maśle, będą dwa razy smaczniejsze.

1 komentarz:

  1. i nie dajemy żadnego proszku do pieczenia? muszę wypróbować, bo to świetne i niedrogie danie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń