piątek, 6 września 2013

Ryż z jabłkami?

Tatiana poprosiła o przepisy na dania z jabłkami. Naturalnie pierwszym, który przyszedł mi do głowy był na danie zapamiętane z głębokiego dzieciństwa. Choć pamiętam, że mój Tata był jego większym fanem ode mnie!

Na obrazku jabłka są w plasterkach, a nie utarte. Moi goście już zjadali główne danie i działałam w pośpiechu ;)















"Ryż z jabłkami"

- 2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki ryżu
- 2 łyżki cukru + 2 łyżki cukru
- 2 szczypty soli
- łyżeczka cynamonu
- 4 jabłka
- 4 białka ?żółtka zostawić do ciasta drożdżowego albo na kogel- mogel... kogiel - mogiel?/


Gotujemy ryż w mleku przez 20 razem z solą na małym ogniu. Przekładamy go do wysmarowanego szklanego naczynia i wyrównujemy powierzchnię.
Jabłka obieramy ze skórek i gniazd nasiennych, ucieramy na tarce. Rozkładamy na ryżu, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Białka ubijamy z drugą porcją cukru. Rozsmarowujemy na jabłkach i zapiekamy przez 20 min w gorącym piekarniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz