niedziela, 29 września 2013

Kotleciki w sosie tamarynowym

To była krótka piłka: "czy możemy wpaść na kolację? U ciebie zawsze tak smacznie..."
Pochlebstwo zawarte w drugiej części wypowiedzi jest bardzo niebezpieczne. Od razu sprawia, że czujemy się zobligowani do sprostania zadaniu. A w lodówce było tak niewiele ;)














"Kotleciki w sosie tamarynowym"

- kilka cienkich plastrów wieprzowiny dobrej jakości
- 200g drobnych grzybów, mogą być pieczarki
- kubek śmietanki albo creme fraiche
- łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
- łyżeczka tamarynu /ew. nieostrego curry/
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Rozgrzewamy olej na patelni, obsmażamy plastry mięsa, solimy i pieprzymy. Zdejmujemy z patelni mięso i wrzucamy grzyby, krótko smażymy, wkładamy mięso ponownie na patelnię. Dodajemy przyprawy, wlewamy śmietankę.
Świetnie smakowało z ziemniakami upieczonymi z posiekanym czosnkiem i rozmarynem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz