wtorek, 10 września 2013

Jabłka zapiekane w cieście

To taka jabłeczna rozpusta czyli jak zamienić zdrowe jabłko na ...hm, smaczną przekąskę. Taką na deser. Brakuje mi zdolności manualnych, ale przysięgam, w środku jest jabłko ;)

















"Jabłka zapiekane w cieście"

- 2-3 jabłka

Na ciasto:

- pół szklanki kwaśnej śmietany
- pół szklanki cukru
- łyżka miękkiego masła
- szczypta soli
- mąki tyle, ile się wgniecie / mnie się udało przynajmniej szklankę tak na oko/

Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy razem drewnianą łyżką albo ręką.
Jabłka obieramy i wycinamy środki tak głęboko, jak się da. Napełniamy je konfiturą albo miodem i rodzynkami.
Ciasto wałkujemy na posypanej mąką powierzchni, wycinamy kwadraty i zawijamy w nie jabłka. Układamy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.

4 komentarze:

  1. oo matko, ale mnie nasza ochota na taki deserek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to już! To się robi zadziwiająco szybko! ;)

      Usuń
  2. Piękne, piękne. :) Uwielbiam owoce zapiekane w cieście, ale jabłek nigdy tak nie podawałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłoby ładniej, gdybym miała chociaż trochę zdolności manualnych... ale ja bardziej muzyk ;)

      Usuń