środa, 11 września 2013

Drożdżówki z jabłkami

Idąc za jabłkowym ciosem... no coś muszę robić z tymi siatkami jabłek, które chłopak mojej córki radośnie mi znosi nie bacząc na to, że jeszcze nie do końca są gotowe do spożycia. Może dlatego mi znosi ;)))















"Drożdżówki z jabłkami"

- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2,5 dag drożdży
- 1 jajo
- 4 łyżki cukru
- pół kostki masła, roztopionego.

Robimy zaczyn z ciepłego mleka, drożdży i łyżki cukru.
Pozostałe składniki bez masła wsypujemy do miski bądź malaksera. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, zagniatamy, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Na końcu dodajemy masło. Odstawiamy do wyrośnięcia.


-2-3 jabłka
- pół cytryny
- łyżka cukru
- szczypta cynamonu

Jabłka obieramy ze skórki, kropimy sokiem z cytryny i dusimy w łyżce wody na niewielkim gazie dodając cukru i cynamonu do smaku. Studzimy.

Kiedy ciasto podrośnie, rozwałkowujemy je na podsypanej mąką gładkiej powierzchni i wycinamy szklanką okrągłe krążki. Robimy w nich wgłębienia, do których nakładamy jabłka. Czekamy jeszcze ze 20 min i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy aż nabiorą złocistego koloru.

1 komentarz:

  1. drożdżówki domowe są najlepsze, dla mnie wyglądają świetnie mniam:)

    OdpowiedzUsuń